فهرست مطالب

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال نهم شماره 35 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید حق جو، ابراهیم ریحانی* صفحات 9-28
    امروزه طرح مسئله یکی از موضوعات مهم در تحقیقات آموزش ریاضی است. یکی از چالش های پژوهشگران پس از بررسی مهارت های طرح مسئله و بررسی فرآیندهای تفکر، چگونگی ارزیابی آنها است. پژوهش حاضر به بررسی محتوا و روش شناسی این پژوهش ها می پردازد تا ساختار آنها را مشخص کند. این مطالعه، فرا تحلیلی کیفی از چارچوب های عمده ای که پژوهشگران برای ارزیابی مسایل طرح شده استفاده کرده اند، ارایه می کند تا تصویر جامعی از سیمای این پژوهش ها را نشان دهد. برای این منظور 25 پژوهش در مورد ارزیابی مهارت های طرح مسئله از بین 83 پژوهش در بین سال های 1994 تا 2020 انتخاب و تحلیل توصیفی و ابزاری شده است. یافته های فراتحلیل 9 معیار مشترک را در بین پژوهش ها مشخص می کنند که عبارتند از ارایه یک حل توسط دانش آموز، سازگاری، عبارت ریاضی، دانش زبان شناختی و بیان، قابلیت حل پذیری، کمیت و کیفیت داده ها، مسایل بازپاسخ و قابل تعمیم، استراتژی های حل و راه حل های چندگانه. همچنین با بررسی پژوهش ها چارچوبی شامل 11 معیار و با تاکید بر طرح مسئله و حل مسئله ریاضی ارایه شده است. این چارچوب توسط متخصصین ریاضی و آموزش ریاضی و معلمان هر سه مقطع تحصیلی و با کمک نظریه تعمیم پذیری مورد اعتباربخشی قرار گرفته و در دو مرحله آزمون شده است.
    کلیدواژگان: طرح مسئله، چارچوب ارزیابی طرح مسئله، معیارهای ارزیابی، نظریه تعمیم پذیری، فراتحلیل کیفی
  • رضا کمالی مهاجر، کیوان صالحی*، علی مقدم زاده، فاطمه جعفری صفحات 29-52
    پژوهش حاضر با هدف ساخت مقیاسی برای سنجش شادکامی مدرسه ای دانش آموزان ابتدایی انجا م شد. بدین منظور مبتنی بر روش پژوهش آمیخته اکتشافی از نوع ساخت ابزار، دو مطالعه به انجام رسید. در مطالعه اول، شرکت کنندگان مبتنی بر نمونه گیری ملاکی، انتخاب شده و مصاحبه فردی با 29 نفر از معلمان و دانش آموزان مدارس شهر تهران انجام شد. برای گردآوری داده ها از مقیاس تک سوالی محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساختارمند، و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کلایزی استفاده شد. تحلیل داده ها به شناسایی شش مضمون شامل «اجرایی مدیریتی»، «فرهنگی»، «محیطی»، «دوستان»، «تدریس و اخلاق معلم» و «فردی» منجرگردید. در مطالعه دوم و بخش کمی، از میان دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر تهران تعداد 387 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای انتخاب شد. ویژگی های فنی ابزار با استفاده از روایی محتوایی، تحلیل گویه ها، روایی سازه و تعیین اعتبار بررسی شد. ضریب روایی محتوایی هر یک از گویه ها بالاتر از مقدار معیار 0.54 و شاخص روایی محتوایی (روایی کلی) ابزار 0.735 بدست آمد. اعتبار ابزار نیز با استفاده از آلفای کرونباخ و برآورد ضریب همسانی 0.86 تایید گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به استخراج شش عامل منجرگردید. منحنی ویژگی گویه ها نشان داد که اکثریت گویه ها از وضعیت قابل قبول و بعضا بسیارخوبی برخوردارند. بطور کلی در مورد کیفیت ابزار می توان گفت از آنجا که در دامنه قابل توجهی از پیوستار توانایی (2- تا 1+)، آگاهی بالایی را فراهم می سازد، از کیفیت مطلوبی برخوردار است. بررسی ویژگی های فنی ابزار نشان داد که می توان از آن به عنوان ابزاری روا و معتبر برای سنجش شادکامی مدرسه ای دانش آموزان ابتدایی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شادکامی مدرسه ای، ساخت مقیاس، مدرسه شاد، پژوهش آمیخته اکتشافی از نوع ساخت ابزار
  • فرناز ترابی*، معصومه ممتازی صفحات 53-62
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش خطی و غیرخطی بر الگوی هماهنگی مهارت دراپ فورهند بدمینتون دختران نوجوان شهر تهران انجام شد. روش پژوهش نیمه تجربی بود و به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دختران نوجوان10 تا 12 سال باشگاه شیرودی منطقه هفت شهر تهران تشکیل دادند. نمونه آماری این پژوهش را 30 نفر از دختران مبتدی در رشته بدمینتون که سابقه فعالیت کمتر از 3 ماه در رشته بدمینتون داشتند، تشکیل دادند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آموزش خطی و غیرخطی تقسیم شدند. 30 شرکت کننده مهارت دراپ فورهند را با استفاده از دو روش آموزش خطی و غیرخطی آموزش دیدند. روش خطی بر پایه روش های سنتی و مرسوم و در مقابل روش غیرخطی برگرفته از پویایی های بوم شناختی با استفاده از قیود تکلیف (قوانین مربوط به فعالیت و تجهیزات) طرح ریزی و اجرا شد. برای تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t زوجی و تحلیل کوواریانس) بر روی نرم افزار آماری Spss نسخه 22 استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که دو گروه در الگوی هماهنگی و دقت مهارت دراپ فورهند تفاوت معناداری با هم داشتند و گروه آموزش غیرخطی نسبت به گروه خطی از عملکرد بهتری برخوردار بود (05/0>p). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش غیرخطی روش مناسبی در جهت بهبود الگوهای هماهنگی مهارت دراپ فورهند بدمینتون در نوجوانان می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش خطی، آموزش غیرخطی، الگوهای هماهنگی، دراپ فورهندبدمینتون، دختران
  • بهمن زندی*، مرجان معصومی فرد صفحات 63-80

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل آموزش ترکیبی زبان فارسی به خارجیان است. نخست به بررسی مدل های موجود آموزش ترکیبی پرداخته شد و فعالیت های یاددهی- یادگیری در آموزش ترکیبی زبان مورد بررسی قرار گرفت، در ادامه ویژگی های زبان آموزان، مدرسان، محتوا، رسانه های آموزشی و ارزشیابی مورد توجه واقع شد. سپس چالش های آموزش ترکیبی معرفی شده و در نهایت مدل پیشنهادی آموزش ترکیبی زبان فارسی به خارجیان معرفی شد و با استفاده از نظر متخصصان دو حوزه زبانشناسی و آموزش از دور، اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفت. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل آموزش ترکیبی زبان فارسی به خارجیان است. نخست به بررسی مدل های موجود آموزش ترکیبی پرداخته شد و فعالیت های یاددهی- یادگیری در آموزش ترکیبی زبان مورد بررسی قرار گرفت، در ادامه ویژگی های زبان آموزان، مدرسان، محتوا، رسانه های آموزشی و ارزشیابی مورد توجه واقع شد. سپس چالش های آموزش ترکیبی معرفی شده و در نهایت مدل پیشنهادی آموزش ترکیبی زبان فارسی به خارجیان معرفی شد و با استفاده از نظر متخصصان دو حوزه زبانشناسی و آموزش از دور، اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش ترکیبی، زبان فارسی، آموزش زبان، اعتبار بخشی
  • معصومه رنج بخش*، مالک میرهاشمی، خدیجه ابوالمعالی صفحات 81-92

    این تحقیق به دنبال بررسی روابط ساختاری بین تکانشگری و عملکرد تحصیلی بر اساس نقش واسطه ای انگیزش تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی دانش آموزان دختر 16 تا 18 سال در شهر تهران در سال تحصیلی1399-1398 بود. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، 350 نفر انتخاب شد و به پرسشنامه های عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999)، انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1995) و تکانشگری بارت (1995) پاسخ دادند. داده های حاصل از پرسشنامه ها در دو بخش آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، چولگی و کشیدگی) و استنباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار آماری SPSS و AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان دادند که بین تکانشگری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با توجه به نقش میانجیگر انگیزش تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد (01/0>p) و انگیزش تحصیلی، این رابطه را به طور معنادار میانجی گری می کند (01/0>p). بنابر یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که ارتقای انگیزش تحصیلی می تواند راه حلی برای کاهش تکانشگری و درنتیجه بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان به حساب آید.

    کلیدواژگان: تکانشگری، عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی، نوجوانان دختر
  • نصرت جعفری، طاهره روشنی، گیتی شهبازی* صفحات 93-100

    کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری گروه ناهمگونی را شکل می دهند. وجه اشتراکی که در بین همه آنها وجود دارد این است که همه آنها در یادگیری دروس مشکل دارند. هدف پژوهش حاضر، تعیین جهت اثربخشی بازی درمانی شناختی رفتاری بر کاهش مشکلات نوشتاری دست خط و ریاضی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های خاص یادگیری بود. تحقیق حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع سوم ابتدایی شهر ایلام در سال 1400 است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 20 نفر (10 نفر در گروه آزمایشی و 10 نفر در گروه کنترل) به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه کوسنج و همکاران (2012)، سیاهه بررسی مشکلات دست خط و آزمون تشخیص حساب نارسایی و آزمون عملکرد ریاضی برای اختلال ریاضی و پروتکل بازی درمانی شناختی- رفتاری بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بازی درمانی شناختی رفتاری بر کاهش مشکلات نوشتاری دست خط و ریاضی و مولفه های ریاضی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های خاص یادگیری موثر بوده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش بازی درمانی شناختی رفتاری در بهبود مشکلات نوشتاری دست خط و ریاضی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری اثر بخش است و آنها را برای مقابله با مسایل دوران تحصیل آگاه می سازد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی رفتاری، اختلال نوشتاری دست خط و ریاضی، دانش آموزان، ناتوانی های خاص یادگیری
  • سجاد بشرپور*، الهام سیف، محمد نریمانی، فاضله حیدری صفحات 101-111

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی توان بخشی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر نارسایی های شناختی کودکان نارساخوان انجام گرفت. روش این پژوهش آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان نارساخوان پایه های چهارم و پنجم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1397-1398 تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 40 دانش آموز نارساخوان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. بعد از اجرای پیش آزمون با استفاده از مقیاس تجدیدنظر شده کنترل هدفمند بر روی هر دو گروه، برنامه توان بخشی مبتنی بر کارکردهای اجرایی در 12 جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه به صورت دو بار در هفته برای گروه آزمایش ارایه شد، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس هر دو گروه به مقیاس فوق به عنوان پس آزمون پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل در نارسایی های شناختی حواس پرتی، تمرکز ضعیف، تغییر دادن ضعیف توجه و تکانش وری وجود دارد. این نتایج نشان می دهد که ابزار رایانه ای توان بخشی مبتنی بر کارکردهای اجرایی به بهبود نارسایی های شناختی کودکان نارساخوان منجر شده لذا این مداخله می تواند برنامه توان بخشی شناختی مفیدی برای کودکان نارساخوان باشد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، نارسایی در خواندن، کارکردهای اجرایی، توان بخشی، نارسائی های شناختی
|
  • Saeid Haghjoo, Ebrahim Reyhani * Pages 9-28
    Problem-Posing is one of the most important topics in mathematics education research today. One of the challenges researchers faces after investigating problem-posing skills and thinking processes is how to evaluate them. The present study investigated the content and methodology of these studies to determine their structure. This study presents a qualitative meta-analysis of the major frameworks that researchers have used to evaluate the posed problems in order to provide a comprehensive picture of how these studies have turned out. To this purpose, 25 studies on evaluating Problem-Posing Skills were selected from 83 research studies between 1994 and 2020 and analyzed descriptively and instrumentally. Students presenting a solution, adaptability, mathematical expression, linguistic knowledge and expression, solvability, quantity, and quality of data, Open-Ended and generalizable problems, solution strategies, and multiple solutions are among the nine common criteria identified by the meta-analysis findings. In addition, after reviewing the research, a framework with 11 criteria was created, with an emphasis on mathematical problem-posing and problem-solving. With the aid of generalizability theory, this framework has been validated by experts in mathematics and mathematics education, as well as teachers from all three grades, and has been evaluated in two stages.
    Keywords: Problem-Posing, Problem-Posing Evaluation Method, Problem-Posing Evaluation Framework Evaluation criteria, Generalizability Theory, qualitative meta-analysis
  • Reza Kamalimohajer, Keyvan Salehi *, Ali Moghadamzadeh, Fateme Jafari Pages 29-52
    The purpose of this study was to construct a scale for assessing the Students` Subjective Well-being in School (ESSSWBSS). For this purpose, based on an exploratory sequential mixed methods design, two studies were conducted. In the first study, using purposive sampling of the criterion type, 29 key informants including teachers and elementary school students in Tehran. Research tools were researcher-made single-item questionnaire and semi-structured interviews. Data were analyzed by Colaizzi's method has led to identifying six main themes of 'executive-administrative ', 'cultural', 'environment', 'friends', 'teaching and teacher ethics' and 'individual'. the second study, among elementary school students in Tehran 387 students were selected through three-way cluster sampling. Psychometric properties of tools were evaluated using content validity, examination of items, structural validity and reliability determination. The content validity ratio (CVR) of each of the items above the criterion of 0.54 and the overall validity of the tool (CVI) was 0.735. Validity of the scale was confirmed by content validity based on experts' opinion; the reliability of the scale was calculated using Cronbach's alpha and its value was0.86. The results of the exploratory factor analysis showed the extraction of six factors. The item characteristic curve indicates that the majority of the items have a very good and sometimes good condition. In general, it can be said that the quality of the tool is of good quality because it provides a high level of information in a significant range of the ability continuum (-2 to +1).
    Keywords: Subjective well-being in school, Scale Construction, Happy school, exploratory sequential mixed methods design
  • Farnaz Torabi *, Masome Momtazi Pages 53-62
    aim of this study was to compare the effect of linear and nonlinear training on the coordination pattern of drop forehand badminton skills of adolescent girls in Tehran. The research method was quasi-experimental and was performed as pretest and posttest. The statistical population of the present study consisted of all adolescent girls aged 10 to 12 years in Shiroodi Club, District 7 of Tehran. The statistical sample of this study consisted of 30 beginner girls in badminton who had less than 3 months of experience in badminton, who were selected by purposive sampling and randomly divided into two groups of linear and nonlinear training. Thirty participants were trained in drop forehand skills using both linear and nonlinear training methods. The linear method was designed and implemented based on traditional and conventional methods and in contrast to the nonlinear method derived from ecological dynamics using task constraints (rules related to activity and equipment). For data analysis, descriptive (mean and standard deviation) and inferential (paired t-test and analysis of covariance) statistical methods were used on Spss software version 22. The results of the present study showed that the two groups had a significant difference in the pattern of coordination and accuracy of drop forehand skills and the nonlinear training group had better performance than the linear group (p <0.05). The results of the present study showed that nonlinear training is a good method to improve the coordination patterns of drop forehand badminton skills in adolescents.
    Keywords: linear training, nonlinear training, coordination patterns, badminton drop forehand, girls
  • Bahman Zandi *, Marjan Masoumifard Pages 63-80

    The purpose of this study is offering a blended learning model for Persian language to foreigners. First, the existing models of bleanded learning were studied and teaching-learning activities in blended learning language were studied, then the characteristics of learners, teachers, content, educational media and evaluation were considered. Then the challenges of bleande learning education were introduced and finally the proposed model of bleanded learning Persian language was introduced to foreigners and the validity of the model was confirmed by using the opinions of experts in the fields of linguistics and distance education.The purpose of this study is offering a blended learning model for Persian language to foreigners. First, the existing models of bleanded learning were studied and teaching-learning activities in blended learning language were studied, then the characteristics of learners, teachers, content, educational media and evaluation were considered. Then the challenges of bleande learning education were introduced and finally the proposed model of bleanded learning Persian language was introduced to foreigners and the validity of the model was confirmed by using the opinions of experts in the fields of linguistics and distance education.

    Keywords: E-Learning, Blended learning, Persian language, language education, accreditation
  • Masoomeh Ranjbakhsh *, Malek Mirhashemi, Khadije Abol-Maali, Maasoomeh Ranjbakhsh Pages 81-92

    This study sought to investigate the structural relationships between impulsivity and academic performance based on the mediating role of academic motivation. The method of the present study was correlation. The statistical population of this study was all female students aged 16 to 18 years in Tehran in 1399. Using multistage cluster sampling method, 350 people were selected and answered the questionnaires of Pham and Taylor (1999), Walred et al.'s (1995) academic motivation and Bart (1995) impulsivity questionnaires. The data obtained from the questionnaires were analyzed in two sections: descriptive statistics such as mean and standard deviation and inferential statistics such as Pearson correlation coefficient and structural equations. Findings showed that the academic motivation mediates the relationship between impulsivity and students' academic performance significantly (p <0.01). Based on the findings, it can be concluded that improving academic motivation can be a solution to reduce impulsivity and thus improve students' academic performance.

    Keywords: Impulsivity, Academic Performance, Academic Motivation, female adolescents
  • Nosrat Jafari, Tahereh Roshani, Giti Shahbazi * Pages 93-100

    Children with learning disabilities form a heterogeneous group. The commonbdenominator between them is that they all have difficulty learning school subjects. The present study determine the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on reducing handwriting and math problems in students with special learning disabilities.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with a pretest- posttest design with a control group. The statistical population includes all male students in the third grade of primary school in Ilam in 1400. Using the available sampling method, 20 people (10 people in the experimental group and 10 people in the control group) were selected as the sample size. The research tools of Kosanj et al.'s (2012) questionnaire were handwriting problem checklist, failure test, and mathematical performance test for math disorder and cognitive-behavioral play therapy protocol. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that cognitive-behavioral play therapy was effectively reduced handwriting and math problems and mathematical components of students with special learning disabilities. Therefore, it can be said that teaching the effect of cognitive-behavioral play therapy on handwriting and math writing problems in students with learning disabilities has improved, which informs them to deal with problems during school.
    Cognitive: behavioral play therapy, handwriting and math writing disorder, special learning disabilities

    Keywords: Behavioral Play Therapy, Handwriting, Math Writ-ing Disorder, Special Learning Disabilities
  • Sajjad Basharpoor *, Elham Seif, Mohammsd Narimani, Fazeleh Heidari Pages 101-111

    The aim of this study was to determine the effectiveness of executive functions based rehabilitation program on cognitive deficits of children with dyslexia. This study was experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study consisted of all students with dyslexia in the fourth and fifth grades of elementary school in Tehran in 1397-1398 academic year. The sample consisted of 40 dyslexic students who were selected by clustering sampling method and randomly assigned into two experimental (n=20) and control (n=20) groups. After conducting the revised effortful Control Scale as pretest on both groups, the executive functions based rehabilitation program was applied to the experimental group in 12 sessions and each session for 60 minutes twice a week, but the control group received no intervention. Then, both groups responded to mentioned questionnaire as post-test. Data were analyzed using repeated measure ANCOVA. The results showed that there was significant difference between the experimental and control group in cognitive deficits of distraction, poor concentration, poor attention shifting and impulsivity. These results indicate that executive functions based rehabilitation program have led to improve cognitive deficits in children with dyslexia, thus, this intervention can be a useful program for dyslexic children.

    Keywords: Specific learning disorder, impairment in reading, rehabilitation, Executive Function, Cognitive Deficits